Η συμμετοχή στην παρούσα έρευνα είναι εθελοντική και γίνεται κατόπιν της ελεύθερης συγκατάθεσής σας. Μπορείτε να επιλέξετε να μην λάβετε μέρος σε αυτή, εάν δεν το επιθυμείτε. Επίσης μπορείτε να διακόψετε τη συμμετοχή σας σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής της έρευνας.

Με την επιλογή «Συμφωνώ» στο τέλος του κειμένου αυτού, δίνετε την συγκατάθεσή σας στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα στις ομάδες του Εργαστηρίου Βιοϊατρικών Προσομοιώσεων και Απεικονιστικής Τεχνολογίας και του Εργαστηρίου Συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μάθησης (Υπεύθυνοι Επεξεργασίας) να επεξεργαστούν τα δεδομένα σας σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου.

Παρακάτω σας δίνουμε μερικές συνοπτικές πληροφορίες για την επεξεργασία των δεδομένων σας από την Εφαρμογή smarty4covid. Σας συνιστούμε ωστόσο να διαβάσετε προσεκτικά την αναλυτικά Πολιτική Απορρήτου και να προχωρήσετε στην δενέργεια του τεστ μόνο αν εχετε κατανοήσει πλήρως και συναινείτε στην επεξεργασία αυτή.

Σκοπός αυτής της έρευνας είναι η συλλογή δεδομένων για την διάγνωση και εξέλιξη της νόσου COVID-19 με την ανάπτυξη αλγορίθμων μηχανικής μάθησης βασισμένων κυρίως στους ήχους της φωνής, της αναπνοής και του βήχα.

Για να μπορέσουμε να διεξαγάγουμε αυτή την έρευνα, χρειαζόμαστε μια μεγάλη συλλογή δεδομένων από υγιείς και νοσούντες συμμετέχοντες μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής smarty4covid. Η εφαρμογή θα συγκεντρώνει, μέσω ερωτηματολογίου, ορισμένα βασικά δημογραφικά δεδομένα, δεδομένα ιατρικού ιστορικού και συμπτωμάτων, φωνητικά δείγματα (ενώ διαβάζετε κείμενο στην οθόνη) και μερικά δευτερόλεπτα αναπνοής και βήχα, μέσω του μικροφώνου της συσκευής σας (υπολογιστή, τηλεφώνου ή tablet). Η εφαρμογή θα συλλέξει δεδομένα για την κατά προσέγγιση γεωγραφική θέση σας κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου, αν το επιτρέψετε, και θα σας ρωτήσει εάν έχετε εξεταστεί εργαστηριακά για τον ιό.

Η εφαρμογή δεν θα σας παρακολουθεί και θα συλλέγει τα παραπάνω δεδομένα παρά μόνο όταν αλληλεπιδράτε ενεργά με αυτήν. Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται σε διακομιστές του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), ο οποίος στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας ενεργεί ως εκτελών την επεξεργασία, και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς. Η εφαρμογή δεν θα παρέχει ιατρικές συμβουλές και τυχόν αναφορά συμπτωμάτων δεν θα απαντηθεί με ιατρική βοήθεια.

Η ασφάλεια των δεδομένων αποτελεί κεντρικό μέλημά μας και θα χειριστούμε τα δεδομένα σας με ιδιαίτερο σεβασμό. Τα δεδομένα σας προστατεύονται από τον «Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR). Θα χρησιμοποιηθούν μόνο για έρευνα στον τομέα της υγείας και δεν θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς. Παρακαλούμε διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα σας, τα δικαιώματά σας και τα μέτρα που λαμβάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι προστατεύονται, στην Πολιτική Απορρήτου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρούσα έρευνα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ερευνητική ομάδα μέσω email στη διεύθυνση smarty4covid@biosim.ntua.gr.

Το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ) του ΕΜΠ, σύμφωνα με τις διατάξεις του N. 4521/2018 για τη διενέργεια της έρευνας με σεβασμό στην αξία των ανθρώπινων όντων, στην αυτονομία των προσώπων που συμμετέχουν, στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά τους δεδομένα. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή καταγγελίες σχετικά με τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (ΕΗΔΕ), ΕΜΠ, Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Ζωγράφος 15780, Τηλ. 210 7721667 – 210 7722039, elke_dpo@mail.ntua.gr.

Οι συστάσεις που παρέχονται από την διαδικτυακή εφαρμογή δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για διάγνωση. Πριν λάβετε οποιαδήποτε απόφαση που αφορά στην υγεία σας, πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα επαγγελματίες υγείας. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή smarty4covid, συμφωνείτε με τους όρους χρήσης της.